Демонстрација за солидарност на новогодишната ноќ пред затворот Коридалос во Атина, каде што се затворени многу анархисти

31.12.2013 – 01.01.2014

На овогодишните демонстрации солидарноста беше силно изразена и однатре и однадвор ѕидовите на затворот Коридалос. Околу илјада луѓе во знак на солидарност се појавија пред полноќ и почнаа гласно да извикуваат слогани. Неколкумина другари користеа и пиротехнички средства, додека затворениците креваа врева и низ прозорците од ќелиите фрлаа запалени предмети. Набрзо откако толпата се помести од паркот наспроти машкиот затвор на паркингот наспроти женскиот затвор, полициските интервентни единици употребија солзавец да ја разбијат големата демонстрација и почнаа да бркаат демонстранти низ околните улици. Има известување за четворица приведени.

Да ги запалиме затворите!

извор