Италија: Претреси и истраги за нападите од 2005

По неодамнешните пресуди за Алфредо Коспито и Никола Гаи, Италија го продолжува својот одмазднички поход на Неформалната анархистичка федерација/Меѓународниот револуционерен фронт FAI/IRF

Вторникот на 25 февруари, рано в зори, Обвинителството на Џенова повторно тргна во напад.

Од омразениот печат дознаваме дека во домовите на единаесет другари е извршен претрес и дека наведеното обвинителство против нив води истрага, пред сѐ јавниот обвинител Федерико Маноти (Federico Manotti), под обвинение за напад на касарната на форензичарската единица на карабинерите (R.I.S.) во Парма, 24 октомври 2005 година, каде што, наводно, според зборовите на новинарите во служба на државата, се пронајдени траги од ДНК на торбата во која се наоѓала направата и кои, наводно, му припаѓаат на другарот Алфредо Коспито.

Другарите се под истрага за уште четири напади: два напади на касарните на карабинерите во Џенова 2005, за праќање писма-бомби на поранешниот градоначалник на Болоња, Серџо Коферати (Sergiо Cofferati) и за пожар на едно возило на Црвениот крст.

Обвинителството на Џенова побарало другарите кои се под истрага да бидат и уапсени, но истражниот судија не го потпишал барањето.

Иако истражниот судија одбил да го потпише апсењето, јавниот обвинител, Федерико Маноти, не чекаше да ги фрли имињата на другарите во канџите на националниот печат, со цел да создаде пригодно сценарио за преиспитување.

Омразениот печат ги објавува имињата и изјавите на обвинителството во кои некои другари се нарекуваат „Професор Гениј“ или „Баба Ката“ [прекарите се однесуваат на документ за Неформалната анархистичка федерација од 2006].

Претресите се извршени во регионот на Лигурија, Емилија Ромања, Кампања и Тоскана… се подразбира, со неизбежната соработа на специјалната антитерористичка единица на Карабинерите (R.O.S).

извор: radioazione.org