НЕ САКАМЕ ДА БИДЕМЕ СПАСЕНИ – Амели и Фалон

amelie-300x150

На 14 февруари ќе се одржи иницијатива во „Музејот на нескротливото сеќавање“ со цел собирање пари за политичките затвореници и анархисти.

Бидејќи се наоѓаме во затвор, имаме многу малку информации.

Не знаеме кој ја организира, но знаеме дека нашите имиња се наоѓаат на листата затвореници за кои е организирана иницијативата.

Сакаме да нагласиме дека ни е многу чудно што личности кои не ги познаваме и со кои не сме во афинитет ги користат нашите имиња без да нѐ известат за тоа. Ако сме во затвор не значи дека сме без глас. Оние дела на солидарност во кои сите затвореници се ставаат заедно, нѐ потсетуваат на слепо спасување затвореници. Без оглед дали се тие „политички“ или „анархистичк“.

Од самиот почеток останавме цврсти во нашите ставови. И затоа ни е чудно да ги видиме нашите имиња покрај личности како што се Брајан Рејес, Хаклин Сантана и Хамспа на јавна иницијатива за солидарност. Можеби сакаат да изградат односи помеѓу различни групи. Тоа го сфативме, но ги знаеме и причините зошто тие односи не постојат. Се работи за многу различни методи и намери, и веројатно неспоиви раскини.

За нас чувството на афинитет е поважно од нашата борба. Ние не се сметаме за „политички затвореници“ и не ги напаѓаме институциите на моќ за да го подобриме општеството.

Од друга стана, пак, одржуваме односи со разни типови луѓе, со кои нужно не мораме да ја делиме „сродноста на борбата“. Личности кои се грижат за „политика“, повеќето кои веруваат во Бог и кои никогаш не оделе на училиште. Со нив градиме и упоришни точки и ги проживуваме бројните моменти на промени на постоечкиот поредок. Би било навистина смешно да се организираме само со оние кои се изјаснуваат како „политички затвореници“. Повеќето политички затвореници не ни се симпатични, како и повеќето анархисти. Убаво е што можеме да тргнеме од таа точка, со енергијата која постои. Ако се одвоиме од групата која ја огранизира иницијативата, не значи дека раскинуваме со целиот свет. Раскинуваме со личности кои се идентификуваат со авторитет, партии и левицата. Освен тоа, дознаваме дека иницијативата ќе се одржи во Музејот на нескротливи сеќавања, државна институција. Ни не сакаме никакво посредување на државата. Повторуваме, немаме ништо сродно со наведените личности – освен со Карлос – ниту со личностите кои ја организираат иницијативата. Тие ги земаат предвид раскините кои веќе постојат, туку го репродуцираат претворањето на затвореници во жртви. Ние не сакаме да бидеме спасени. Вие само продолжете со вашата иницијата за солидарност, но без нашите имиња. Оние кои нѐ поддржуваат знаат зошто го прават тоа и со нас споделуваат сродност.

Најдобрата солидарност секогаш е нападот.
За целосно уништување на посточкото.
Да ја запалиме цивилизацијата.
Кон бескрајот и понатаму.

Фалон и Амели
Reclusorio de Santa Marta, Mexico City

извор